Caracteritzem

Cada capítol dedica de dues a quatre pàgines a caracteritzar el gènere discursiu que actua com a eix vertebrador de la unitat didàctica. En aquest apartat es recullen d’una manera endreçada tots aquells trets que han d’ajudar l’alumnat a entendre el funcionament d’aquests textos, que ja ha llegit en l’apartat anterior, en contextos reals. En aquest sentit, l’ús no exclou el saber sinó que el reivin­dica com a únic camí per a una comunicació eficaç.

Tot i que cada gènere discursiu pot presentar característiques molt diverses, hem procurat organitzar-les tal com proposa la bibliografia més actualitzada sobre gèneres discursius:

a)         On es troba aquest tipus de textos?

b)         Les característiques de l’enunciador.

c)         Les característiques del destinatari.

d)         La funció o finalitat principal d’aquest tipus de textos.

e)         Els trets més rellevants del seu contingut: els temes, els tòpics, el tipus de personatges, el voca­bulari…

f)          Els trets formals més rellevants.

La presa de consciència d’aquesta sistematització per part de l’alumnat suposarà un punt de suport per al seu estudi, si el professorat ho considera oportú. En definitiva, l’alumnat es pot adonar que qualsevol gènere discursiu, inclosos els literaris, poden ser caracteritzats seguint aquest esquema, cosa que suposa un recurs valuós per a l’estudi i l’anàlisi dels textos.

En les unitats relacionades amb un moment històric de la nostra literatura, en aquesta secció es presenten les característiques principals de moviments i autors, amb la intenció d’oferir a l’alumnat un coneixement bàsic de l’època literària que s’estudia i facilitar-li l’anàlisi de textos literaris. És una secció eminentment informativa, que els alumnes poden complementar amb la consulta d’altres fonts bibliogràfiques o webgràfiques.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: