Normativa i escriptura

La correcció normativa és un component fonamental de les activitats d’escriptura, que s’ha de prendre necessàriament en consideració. Amb tot, la llengua és un sistema heterogeni i variable i, en aquest sentit, cal tenir present determinats aspectes de la llengua que formen part dels usos lingüístics dels parlants i que no s’adeqüen al sistema de regles de la normativa, tot incorporant la presa de decisions sobre aquests aspectes a les activitats de correcció i reparació.

La lleialtat lingüística és l’adhesió a un determinat model de llengua que els parlants consideren prestigiós i, alhora, una resistència a la interferència. Amb tot, pot succeir que el parlant, tot i tenir la lleialtat lingüística com una norma d’ús, no percebi la interferència perquè s’ha incrustat en la varietat que considera prestigiosa, fins al punt de considerar-la una peça del mateix sistema. Entre els registres socials i el registre escolar hi ha un desajust.

El contacte entre llengües genera diferents tipus d’interferències: algunes són ocasionals; d’altres són aparentment estables, però només formen part del codi d’alguns parlants de la llengua; n’hi ha de ben estabilitzades, amb una difusió social àmplia, i, finalment, hi ha interferències incrustades en el codi de la majoria de parlants. Ajustar els discursos interferits dels registres socials al discurs normatiu i no interferit del registre escolar és una operació que cal dur a terme, però amb la màxima cura possible. La qüestió és si la desviació entre la llengua interferida i la llengua normativa ha de ser acceptada com una desviació inevitable que ja forma part del codi de la llengua, o no.

Força canvis són deguts a interferències i, en lloc de condemnar la innovació per estranya al codi de la llengua, el que caldria és reflexionar-hi i fer-hi reflexionar els alumnes, i decidir quina és la intervenció més adequada.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: